Witte achtergrond 250x900 breed

De Strikesorb bliksem beveiligingstechnologie

Schade aan apparatuur tijdens onweersbuien blijft een fenomeen van onze natuur welke de mens niet in de hand heeft. Statistisch gezien is de kans op schade veroorzaakt door een directe inslag op een antenne of huis vele malen kleiner dan veroorzaakt door inductie via spanningslijnen.

Hoe vaak leest u niet dat in een hele straat de CV ketels niet meer werken door een inslag in bijvoorbeeld een boom tientallen meters verderop? Zelfs wanneer een gebouw een kopernetwerk op het dak heeft is de aanwezige apparatuur niet beveiligd. Eveneens het loskoppelen van alleen uw coax kabels is niet voldoende.

Een methode om schade te voorkomen is alle stekkers te verwijderen van apparaten in uw shack. Vaak zijn mensen zich pas bewust van de risico’s en schade als “het al te laat is”. De verzekeringsmaatschappijen keren directe schade meestal wel uit, maar de kleine lettertjes worden steeds belangrijker. En zeg nu eerlijk, wilt u wel elke keer uw stekkers eruit trekken?

Strikesorb is een uniek innovatief technisch ontwerp om het risico op schade door inslagen te reduceren naar praktisch 0%. Dit ontwerp biedt ook voor zendamateurs een oplossing om veel schade te voorkomen.

Een klein artikel zoals dit geeft zeker niet alle informatie weer die beschikbaar is maar graag neem ik u mee in de wereld van deze techniek.

De traditionele “spark gap” modules (vaak toegepast in coax kabels) kunnen éénmalig veel energie “verwerken”. De response tijd is meestal te langzaam om daadwerkelijk schade te voorkomen in nog aangesloten apparatuur.

Ionize-Solutions richt zich alleen op de beveiliging van binnenkomende AC en DC spanningslijnen van een gebouw of huis, inclusief zonnepaneel installaties. Ook voor radioamateurs is er een oplossing om bijvoorbeeld een geïsoleerde antennemast volautomatisch te aarden tijdens onweersbuien. Hiervoor is de Strikesorb SPD

(Surge Protection Device) module zeer geschikt.

Traditionele SPD technologie

Er zijn vele merken en types van SPD’s leverbaar in de markt. Het grootste gedeelte is opgebouwd als varistors. Een varistor is een spanningsafhankelijke weerstand.

Hier ziet u een principe schema van een conventionele varistor en een willekeurige module.

 

lightning SPD AC3

De varistor wordt aangesloten tussen de fase/aarde en tussen nul/aarde. Vaak worden deze modules gecombineerd in DINrail behuizingen en extra “beveiligd” met separate externe zekeringen.

Ook is het nodig om een externe bewaking aan te brengen om te signaleren of de betreffende “beveiliging” nog wel werkt. Met het aanbrengen van dit soort modules in uw meterkast neemt de kans op brandschade zeker toe.

Het defect raken van dit soort modules wordt meestal veroorzaakt door een interne onderbreking op de contact overgang, tussen de aansluiting van de schroeven en het interne varistor materiaal. Het kleine contactpuntje kan de energie bij een spanningspiek of bliksemontlading helemaal niet verwerken. Vandaar dat andere fabrikanten opties toevoegen om deze insteek modules te kunnen vervangen.

Strikesorb Technologie

Het principe schema van een Strikesorb varistor is anders opgebouwd dan alle andere traditionele ontwerpen. De contactpunten zijn geëlimineerd en omgezet naar contactvlakken die tegen het varistor materiaal zijn aangedrukt.

 2

In een dwarsdoorsnede van een Strikesorb module is het duidelijk dat het varistor materiaal compleet samengedrukt wordt tussen 2 contactvlakken.

doorsnede 80 NL met tekst

Strikesorb overwint alle tekorten ten opzichte van de traditionele technieken door alle stroomgeleidingsbanen te egaliseren. De stroom zal gelijkmatig over het gehele geleidende oppervlak van de zinkoxide-varistor worden verdeeld. Voor alle praktische doeleinden geleid de Strikesorb de stroom gelijkmatig bij alle frequenties en wordt het volledige schijfoppervlak gebruikt. Hiermee worden de stroomgeleidingscondities optimaal benut.

Er zijn vele verschillende traditionele varistors, maar bij Strikesorb is dit teruggebracht naar enkele modules onderverdeeld  in AC of DC spanningen. De keuze van Strikesorb modellen is afhankelijk van risico’s, waarde of belangrijkheid van de te beschermen apparatuur.

Strikesorb heeft geen onderhoud of controle nodig en wordt geleverd met 10 jaar product garantie. De geschatte levenscyclus van Strikesorb is meer dan 20 jaar. Door deze specificaties worden de modules toegepast in de windmolenpark industrie en de beveiliging van vliegvelden wereldwijd.

Praktijk testen in een lab omgeving:

Dit diagram geeft de reactietijd weer van een Strikesorb 40 module welke wordt blootgesteld met een Stroompuls van 200kAmp (10/350µSec). Hierin kunt u constateren dat binnen 1,5 milliseconde de puls wordt geabsorbeerd zonder dat de Strikesorb 40 module in brand vliegt, explodeert of beschadigd raakt.

Strikesorb 40 test nl

Praktijktesten met kleinere pieken op het spanningsnet:

Op een locatie is er met een intelligente spanningspiekmeter een meting gedaan gedurende 24 uur. In een industriële omgeving waar spanningspieken aanwezig waren. Door deze onregelmatigheden is het vaak voorgekomen dat diversen voedingen door onverklaarbare redenen defect raakten.

Na toepassing van de Strikesorb modules op de AC zijde, kunt u grote verschillen constateren en zien dat alle hoge spanningspieken geabsorbeerd worden. Geen enkele piek was meer waarneembaar boven de 400 volt AC.

 1 surge

Conclusie

Inzicht in de grondoorzaken m.b.t. het falen van traditionele SPD modules heeft geleid tot een nieuwe generatie van Surge Protection Devices gebaseerd op een compleet nieuw concept: Strikesorb. Deze nieuwe technologie wordt de laatste jaren wereldwijd ingezet met opmerkelijke successen. Dit is te danken aan de exceptionele eigenschappen zoals gebruiksgemak, eenvoudige installatie, duurzaamheid, alsmede de prestaties in de praktijk.

Strikesorb heeft een nieuw tijdperk van overspanningsbeveiliging geopend.

Met een kleine investering is het ook voor de radioamateur mogelijk om een hoge veiligheid te bereiken.  Als voorbeeld is het mogelijk om met 2 stuks Strikesorb 30-B-DRM Dinrail modules een enkelfase AC aansluiting al volledig te beveiligen. Bij een onweersdreiging is het dan niet meer nodig om de apparaat stekkers uit de stopcontacten te verwijderen.

Voor vragen m.b.t. (professionele) pilots kunt u altijd contact opnemen.

Ionize - Solutions B.V.

Gerard Doustraat 8

  5102 EA  Dongen

  Tel : 06-24233723

www.ionize-solutions.com

email : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Strikesorb 30 B DRM DSC6080 3 low

Strikesorb 80 open DSC6071 low

PV multo open DSC6015 low

pv single open DSC5912 low

Strikesorb 30 DSC6075 1 low

Strikesorb 40 DSC6075 low

Strikesorb 80 DSC6071 low.1